Defibrillators

A Philips cég kutatói a defibrillátorokat forradalmasító új, SMART bifázisú hullámformát alkalmazó készülékeket fejlesztettek ki. A Smart hullámforma azt jelenti, hogy a készülék minden ütés előtt megméri a páciens ellenállását és aszerint alakítja a bifázisú – a kisütés alatt a lapocok között folyó áram irányát megváltoztató – hullám formáját. Ennek köszönhetően a páciens szívéhez, fizikai adottságaitól függetlenül mindig a beállított energiájú, jel fog eljutni. (Félautomata üzemmódban a legoptimálisabb 150J.) Ezen készülékek nem csak kedvezőbb kimenetelű újraélesztést, hanem jobb ütés utáni szívfunkciókat, kevesebb ütés utáni arrhytmiát és jobb neurológiai végkifejletet eredményeznek a túlélők számára. Ezen túl a kisebb energiaigény miatt a készülék súlya kisebb (6,5 kg), feltöltési ideje rövidebb (200J-ra kevesebb mint 3 másodperc alatt töltődik fel).

A Heartstart XL defibrillátor a SMART bifázisú hullámformát alkalmazó defibrillátorcsalád egyik tagja, mely működtethető manuális és félautomata üzemben is.

Félautomata üzemmódban (AED), a készülék grafikus/szöveges utasításokkal és beszéddel segíti a kezelő személyzetet. Az öntapadós elektródok felhelyezése után a készülék speciális algoritmusa segítségével analizálja a páciens EKG görbéjét, s amennyiben ütést javasol, akkor egy gomb megnyomása után 150J energiával üt. Ezután analizálással elindul egy újabb ciklus, vagy három ütés után egy szünetet iktat be.

Manuális üzemben a kívánt energiaszintet a 2…200J tartományon belül a kezelő választhatja ki, és a kisütés a külső lapáton vagy az öntapadós elektródán keresztül teljes mértékben manuálisan történik. A külső lapáton elhelyezett páciens kontaktindikátor mutatja, hogy a páciens mellkasa és az elektródák között megfelelő-e a kontaktus, s ennek segítségével kiküszöbölhető a rossz kontaktus eredményezte égési sérülés.

A készülék aszinkron és szinkron üzemmódban is működik. Opcionálisan tartalmazhat non-invazív pacemakert, valamint pulzoximétert.

A defibrillátor alapkiépítésben 300 esemény, illetve 50 darab görbeszakasz tárolására alkalmas, de egy behelyezhető adatkártyával (opció) két óra folyamatos EKG görbe és esemény raktározható, továbbá a felvett görbék, hangok a későbbiekben számítógépen visszanézhetőek, kiértékelhetőek és a beépített hőpapíros rekorderrel bármikor kinyomtathatóak.

A készülék egycsatornás EKG monitorként is használható. A monitorozáshoz szükséges jelet a külső lapáton, a háromeres (opcionálisan öteres) EKG kábelen, vagy az öntapadós elektródákon keresztül veszi. A készülék riaszt, amennyiben a szívfrekvencia átlépi a kezelő által kiválasztott riasztási határértékeket.  Ugyancsak riasztást okoz az alacsony akkumulátorszint, a kontaktus hiba az EKG kábelnél, valamint az oxigénszaturáció beállított határértékeinek átlépése. Ez utóbbi opció.

A Heartstart XL üzemeltethető hálózatról és akkumulátorról egyaránt, amely a teljes töltöttség 90%-ára három óra alatt tölthető fel, mely 100 perc monitorozást, vagy 50 teljes energiájú kisütést, vagy 75 perc monitorozást és pacemaker funkciót biztosít.