Philips CTG-készülékek

A Philips Avalon FM20 antepartum és FM 30 intrapartum magzati a Philips Medical legújabb kardiotokográf családja, melynek kifejlesztése a sok éves tapasztalatok alapján történt.

Az FM20 monitor alapkiépítésben egy ultrahang és egy TOCO transzducert, valamint egy eseményjelzőt tartalmaz. A második UH fejjel kiegészítve ikrek monitorizálására is alkalmas. Ez utóbbinál a készülék figyelmeztetést ad, ha a két UH fej ugyanarra a magzatra fókuszál. Lehetőség van a két görbe 20 bpm-mel történő eltolására. Bármelyik magzat pulzushangja hallgatható, a hangerősség változtatható.

Az FM30 intrapartum monitor szintén tartalmaz alapkiépítésben egy ultrahang és egy TOCO transzducert, és ezeken túl a DECG monitorizálásához szükséges tartozékokat.

Precíziós ultrahang mérési technikájának és jelfeldolgozási algoritmusának (Precision Signal Track and Hold) köszönhetően a készülék olyan minőségű görbét ad, amely gyakorlatilag megkülönböztethetetlen az invazív úton mért görbétől. Az UH fej automatikusan ráfókuszál a magzat szívére így nagyon kis energiával működik. A transzducerek vízállóak, így lehetővé teszik a víz alatti szülés közbeni monitorozást is.

A készülék riasztási és NST funkciókat is tartalmaz. A felhasználó beállíthatja a magzati szívfrekvencia alsó és felső riasztási küszöbét, valamint időtartamát, illetve az NST idejét.

A magzat mozgásáról pontos és megbízható képet lehet kapni a mozgásprofil (FMP) érzékelése révén. A regisztrátumon a magzat mozgásával arányos jel jelenik meg, ezen kívül számjeggyel is kiírja az utolsó 10 perc mozgásának százalékos arányát, valamint az előző 10 perces inervallumhoz képesti változást.

A készülék egy többcsatornás, nagy felbontású hőfejes regisztrálóval rendelkezik, 1, 2 vagy 3 cm/perc papírsebességgel, mely a transzducerek által szolgáltatott görbéken és a magzati mozgásprofil (FMP) blokkokon és mozgási százalékarányokon (FM30 esetén a DECG és IUP/TTUIP) kívül automatikusan regisztrálja az időpontot, dátumot, papírsebességet és monitorozási módot.

A monitor nagy megbízhatóságú, súlya kicsi, kezelhetősége roppant egyszerű. A transzducerek mozgatása a heveder alatt folyamatosan történhet, mely nagyon megkönnyíti az optimális pozícionálást.

A készülékek nagyméretű (16,5 cm-es) színes TFT érintőképernyővel rendelkeznek, melyek képesek az összes mért paraméter egyidejű megjelenítésére, és a dőlésszöge tetszőlegesen, a rögzítési módnak megfelelően változtatható.

A monitort az alábbi módokon rögzíthetjük: